top of page

Rolul oaselor

  1. Rol de pârghii ale aparatului locomotor.  Asupra lor acționează mușchii, asigurând susținerea corpului și locomoția.

  2. Rol de protecție a unor organe vitale: cutia craniană pentru encefal, canalul rahidian pentru măduva spinării, cutia toracică pentru inimă și plămâni, bazinul osos pentru organele pelvine.

  3. Rol antitoxic. Oasele rețin numeroase substanțe toxice (Hg, Pb, F) pătrunse accidental în organism și le eliberează treptat, fiind apoi eliminate renal. În felul acesta, concentrația sangvină a toxicului nu crește prea mult și sunt prevenite efectele nocive asupra altor organe.

  4. Rol de sediu principal al organelor hematopoietice. La copii, toate oasele, iar la adult oasele late conțin măduva roșie, hematogenă. La adult, măduva din canalul central al diafizei oaselor lungi este galbenă (țesut adipos cu rol de rezervă), iar la vârstnici este cenușie, nefuncțională.

  5. Rol în metabolismul calciului, fosforului și electroliților. Oasele reprezintă principalul rezervor de substanțe minerale al organismului.

Compoziția chimică a oaselor

     Osul conține 20 % apă și 80 % reziduu uscat. Este alcătuit dintr-o matrice organică solidă, care este foarte mult întărită de depozitele de săruri de calciu.

     Matricea organică a osului. Este alcătuită 90–95 % din fibre de colagen, iar restul este un mediu omogen numit substanță fundamentală, împreună constituind oseina. Fibrele de colagen se extind în primul rând de-a lungul liniilor de forță de tensiune și dau osului marea sa rezistență la tensiune.

     Sărurile minerale. Sunt reprezentate în special de fosfatul de calciu, iar cea mai importantă substanță cristalină este hidroxiapatita.

     La nivelul oaselor au loc procese metabolice similare celorlalte organe. O particularitate metabolică o constituie marea afinitate a substanței fundamentale față de sărurile minerale.

bottom of page