top of page

Sheletul trunchiului

    Este format din coloană vertebrală, stern, coaste și bazin. Bazinul este alcătuit din osul sacru și cele două oase coxale

Coloana vertebrală

     Reprezintă scheletul axial, fiind situată în partea mediană și posterioară a corpului.            Îndeplinește un triplu rol: ax de susținere a corpului, protejarea măduvei spinării și executarea diferitelor mișcări ale trunchiului și capului. Cuprinde 5 regiuni: cervicală, toracală, lobară, sacrală și coccigiană.

555_edited.png

    Vertrebra tip prezintă, în partea sa anterioară, corpul vertebral, iar posterior, arcul vertebral, care este legat de corpul vertebral prin doi pediculi vertebrali. Aceștia din urmă, prin suprapunere, delimitează orificiile intervertebrale (de conjugare) prin care ies nervii spinali. Între corpul vertebral, pediculii vertebrali și arcul vertebral se află orificiul vertebral, care, prin suprapunere, formează canalul vertebral ce adăpostește măduva.

666_edited.jpg

(Vedere superioară)

     Osul sacru provine din sudarea celor cinci vertebre sacrale. Osul sacru este un os median, nepereche, de formă triunghiulară, cu baza în sus. Fețele laterale ale sacrului prezintă o suprafață de articulare pentru osul coxal. Vârful sacrului, îndreptat în jos, se unește cu baza coccisului.

     Coccigele rezultă din fuzionarea celor 4-5 vertebre coccigiene.

     Coloana vertebrală prezintă curburi atât în plan sagital, cât și în plan frontal. Curburile din plan sagital sunt numite lordoze, când au concavitatea posterior (regiunile cervicală și lombară), și cifoze, când concavitatea privește anterior (regiunile toracală și sacrală). Curburile în plan frontal se numesc scolioze și pot  fi cu convexitatea la stânga sau la dreapta.

Scheletul toracelui

 

     Toracele osos este format anterior de stern, posterior, de coloana vertebrală, iar lateral, de coaste.

     Sternul este un os lat, situat anterior, pe linia mediană a toracelui. Este format din manubriu, corp și apendicele xifoid, care rămâne cartilaginos până în jurul vârstei de 40 de ani.

     Coastele sunt arcuri osteocartilaginoase, situate în partea laterală a toracelui, întinse de la coloana vetrebrală toracală până la stern. Sunt în număr de 12 perechi, fiind formate posterior dintr-un arc osos care se articulează cu vertebrele toracale, iar anterior, din cartilajul costal.

     Primele 7 perechi sunt coaste adevărate, cartilajul lor articulându-se cu sternul. Perechile VIII, IX, X sunt coaste false, deoarece se articulează cu sternul prin intermediul cartilajului coastei VII. Ultimele două coaste nu au cartilaj și nu ajung la stern; se numesc coaste flotante (libere).

     Posterior, scheletul toarcelui este format de către cele 12 vertebre toracale.

777_edited.png
bottom of page