SCHELETUL CORPULUI UMAN
Scheletul membrelor
Scheletul membrelor superioare este format din scheletul centurii scapulare și scheletul membrului superior liber ( scheletul brațului, antebrațului și mâinii ). Centura scapulară leagă membrul superior de torace și este formată din claviculă și scapulă (omoplat).
Clavicula este un os alungit de forma literei ”S” culcată, care se articulează lateral cu scapula și medial cu manubriul sternal.
Scapula este un os lat, de formă triunghiulară, așezat cu baza în sus; lateral se articulează cu humerusul.
Scheletul brațului este alcătuit din osul humerus.
Scheletul antebrațului este alcătuit din două oase lungi: radiusul și ulna.
Scheletul mâinii este format din 8 oase carpiene, 5 metacarpiene și 14 falange (pentru degetul I – police – există numai două falange).
Scheletul membrelor inferioare este format din centura pelvină și scheletul membrului inferior propriu-zis.
Centura pelvină leagă membrul inferior de scheletul trunchiului și este formată din oasele coxale, care se articulează anterior între ele, formând simfiza pubiană, iar posterior, cu sacrul formând bazinul – pelvisul osos.
Osul coxal provine din sudarea a trei oase: ilion, ischion și pubis; această sudare se datorează adaptării la stațiunea bipedă, membrele inferioare fiind diferențiate în vederea funcției de preluare a greutății corpului și de locomoție.
Scheletul coapsei este format din femur, cel mai lung os din corp.
Scheletul gambei este alcătuit din două oase: tibia, așezată medial și mai voluminoasă, și fibula, lateral.
Rotula este un os triunghiular, cu baza în sus, situat în tendonul mușchiului cvadriceps. Fața sa posterioară se articulează cu epifiza distală a femurului.
Scheletul piciorului este format din 7 oase tarsiene, 5 oase metatarsiene și 14 falange (numai două pentru degetul I – haluce).